Návrh pneumaticko - hydraulického lisu - Tůma, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Cílem této bakalářské práce je návrh malého pneumaticko - hydraulického lisu pro co možná nejširší dílenské a autoservisní využití. Začátek práce je věnován obecným faktům a dalším užitečným informacím k danému tématu, principům hydrauliky a průzkumu současného tuzemského i zahraničního trhu. V hlavní částí práce je vyzdviženo několik možných variant řešení a samotný návrh lisu s požadovanými parametry včetně výpočtové a výkresové dokumentace. V práci je zahrnut postup výroby, montáže a celkového zprovoznění stroje.

The goal of this bachelor thesis is to design a small pneumatic-hydraulic press for the widest possible workshop and car repair shop usage. The beginning of the paper is devoted to general facts and other useful information regarding the topic, the principles of hydraulics and a research of the current domestic as well as foreign market. In the main part of the paper, several possibilities of solutions as well as the design of the press itself with all required parameters including the computational and drawing documentation are discussed. The processes of production, assembly and overall commissioning of the machine are also incorporated in the paper.
Design of pneumatic - hydraulic press
Keywords: Hydraulický lis; hydraulika; konstrukce; výpočetní zpráva; Hydraulic press; hydraulics; construction; computational documentation