Klasifikace vzorků 1D gelové elektroforézy - Krupka, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá klasifikací vzorků 1D gelové elektroforézy. Popisuje teoretické informace týkající se gelové elektroforézy, různým druhům rušení, zpracování obrazu a jeho klasifikace pomocí shlukové analýzy. Jeden z hlavních úkolů je vytvoření databáze obrazů s ohledem na jejich co nejvyšší obrazovou kvalitu. Je realizována metoda předzpracování a detekce hranic jednotlivých vzorků v prostředí MATLAB. A konečně, je realizována klasifikace na základě shlukové analýzy vzorků, které je posléze statisticky ohodnocena.

This term project deals with the classification of 1D gel electrophoresis samples. It describes the theoretical information about gel electrophoresis, various types of errors, processing of the image and its classification using the cluster analysis. One of the main goals is creation of images with the highest quality as possible. A realization of pre-processing and detection of the sample borders is made in the MATLAB environment. And finally, classification of samples is done with subsequent statistical analysis.
Classification of 1D gel electrophoresis samples
Keywords: Gelová elektroforéza; zpracování elektroforeogramu; shluková analýza; MATLAB; statistická analýza; Gel electrophoresis; processing of the elektroforeogram; cluster analysis; MATLAB; statistical analysis