Měření pulzu z videa - Matuszek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá návrhem aplikace pro detekci lidského pulsu z obyčejného videa. Zmiňuje současné metody pro detekci tepu. Představuje postupy, které zaznamenávají miniaturní změny v obraze mezi snímky videa. Buď sledováním pohybu význačných bodů, nebo přímou změnou barvy určité oblasti. Využívá se poznatku že tyto změny jsou způsobeny pulsující krví. Je vybrána metoda pro zesílení barevných změn ve videu na jejímž základě je představen postup pro detekci pulzu. Analyzuje se obličejová oblast ve které se detekují frekvence změny intensity mezi snímky a z těch se získá 1D signál. Jeho analýza vede k získání srdeční frekvence. Dále je popsán postup pro vytvoření teplotní mapy pulsující části v obraze, tedy oblasti se stejnou frekvencí.

The aim of the Master's thesis was to study contemporary methods for human pulse detection from standard video and suggest a method, which can be used to detect the pulse. Approaches of detecting miniature changes between frames of a video are presented. Position changes of the feature points or changes in colour of some part of an image are detected. It capitalize on the fact that those changes are caused by the pulse of blood. The method for color changes magnification is selected as a base for pulse detector. Face regions of interest are analyzed to detect frequency of changes of intensity between frames. 1D signal is gained and its analysis leads to heart rate. Approach to create heat map of frequency changes is also presented.
Pulse Detection from Video
Keywords: detekce pulzu z videa; Gaussovská pyramida; FFT; PCA; filtrování signálu; pulse detection from video; Gauss pyramid; FFT; PCA; signal filtering