Aplikace celočíselných bodů eliptických křivek v teorii kubických a kvartických polynomů - Klaška, Jiří (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2024)
V 16. století došlo k průlomovým objevům, které umožnily nalézt řešení kubických a kvartických rovnic. I když od vydání slavné Cardanovy knihy Ars Magna uplynulo téměř 500 let, některé otázky související s kubickými a kvartickými polynomy jsou stále aktuální. V následující přehledové studii seznámíme čtenáře s několika zajímavými výsledky, které byly dosaženy v teorii kubických a kvartických polynomů s daným diskriminantem.
Keywords: Kubický polynom; kvartický polynom; diskriminant; eliptická křivka; Mordellova rovnice