Vozidla s pohonnými jednotkami na CNG - Otipka, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Bakalářská práce se zabývá vozidly s pohonnými jednotkami na CNG. Úvodní část práce je věnována rozboru paliv, která jsou používána pro pohon pístových spalovacích motorů. Jsou rozebrána paliva masivně rozšířená i poměrně ojedinělá. Hlavní část práce popisuje konstrukci sériově vyráběných vozidel poháněných zemním plynem. Rozebrány jsou jednotlivé funkční prvky vozu, které jsou odlišné od běžných vozidel na konvenční paliva. Součásti práce je i kapitola týkající se provozování takovýchto automobilů, včetně dopadů na ekologii či bezpečnost. Celou práci uzavírá aktuální nabídka osobních automobilů na domácím trhu.

The bachelor’s thesis is devoted to vehicles with CNG drive units. The introductory part focuses on the analysis of fuels that are used for propulsion of piston combustion engines. Not only the very expanded fuels but also unique fuels are analysed. The main part of the thesis describes the construction of mass-produced vehicles powered by natural gas. There are analysed the individual function elements of the vehicle which are different from common vehicles on conventional fuels. Part of the thesis is about CNG vehicle operation including ecological and safety impacts. The whole thesis concludes the current offer of cars on the domestic market.
Vehicles with CNG drive units
Keywords: paliva; zemní plyn; konstrukce CNG automobilu; ekologie; fuels; natural gas; construction of CNG vehicles; ecology