Simulátor stavových diagramů - Žídek, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Práce popisuje životní modely softwaru a zdůrazňuje jejich význam při tvorbě softwaru. Věnuje se především metodám návrhu řízeného modelem, které jsou souhrnně označovány model based design. Dále rozebírá nejrozšířenější jazyk pro modelování softwaru - UML. Stručně popisuje téměř všechny diagramy UML 2.0 tj. diagram případů užití, tříd, spolupráce, aktivit, stavů, nasazení, komponent a sekvenční. Podrobněji se zaměřuje na Executable UML. Uvedené znalosti jsou prakticky využity při návrhu a implementaci simulátoru stavových diagramů. Na Fakultě informačních systémů VUT v Brně v současné době probíhá výzkumný projekt PNTalk zaměřený na model based design, jehož součástí je i simulátor stavových diagramů. Práce provádí celou problematikou návrhu od počáteční specifikace, přes diagramy případů užití a diagramy tříd až po diagramy spolupráce. Poté popisuje implementační detaily a specifika implementace systému v jazyce Smalltalk. Na závěr je diskutována možnost dalšího rozvoje aplikace a jsou zhodnoceny dosažené výsledky.

The Master's thesis presents specification, analyze and design phase of software development. The most stress is putted on Model Driven Development. It contains brief description of almost all UML 2.0 diagrams (use case diagram, class diagram, sequence diagram, activity diagram, state chart, component diagram and deployment diagram). Those principles have been extended to executable UML which can be used for model-driven software architecture. The design of such architecture is one of the current projects of Faculty of Information Technology, BUT. The part of that project is statechart simulator. The thesis discusses whole design of state chart simulator system step by step. It starts with specification, walk thought use case diagram and class diagram to collaboration diagram. In the last chapter, we mention the biggest implementation problems and specificities of Squeak Smalltalk programming language. Finally, it considers possibilities for extension and it evaluates results.
Statechart Diagram Simulator
Keywords: UML 2.0; xtUML; spustitelné UML; životní model softwaru; stavový diagram; Squeak Smalltalk; modelem řízená architektura; životní model softwaru; simulátor; UML 2.0; xtUML; xUML; executable UML; development models; state chart; Squeak Smalltalk; model-driven architecture; software lifecycle; simulator