Vliv různé technologie mletí a mechanické aktivace na vlastnosti hydraulických pojiv - Hladík, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Tato diplomová práce sleduje zejména vliv mlecích technologií na výsledné vlastnosti portlandského cementu a vybraných pucolánových materiálů. U portlandského cementu byl také sledován vliv odležení, tedy doby od mletí, na výsledné fyzikálně-mechanické vlastnosti a průběh hydratace. Pucolánová aktivita vybraných materiálů byla sledována vyhodnocením reakce s CaO pomocí DTA analýzy.

This diploma thesis mainly tracks the effect of grinding technology on the final properties of portland cement and selected pozzolanic materials. For grinding of portland cement, was also observed the effect of storage time on the final mechanical properties and hydratation process. Pozzolan activity of selected materials was monitored by evaluation of the reaction with CaO by differential thermal analysis.
Effects of the different grinding technology and of mechanical activation on the properties of hydraulic binders
Keywords: Cement; vysokorychlostní mlýn; mechanická aktivace; pucolánová aktivita; doba odležení; cihelný prach; skelný recyklát; krystalická struska.; Cement; high-speed grinding; mechanical activation; pozzolanic activity; storage time; brick dust; glass recyclate; crystalline slag.