Kostel Nový Lískovec - Vrlová, Ela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo zpracování studie z předmětu AG35 do stupně Dokumentace pro stavební povolení a Dokumentace pro provádění stavby. Tématem práce je novostavba kostela na brněnském sídlišti. Konkrétně se jedná o pozemek na Novém Lískovci, který není nijak veřejně využíván. Předmětem zadání bylo situování nových objektů a jejich funkční využití v kontextu se stávajícími stavbami, včetně urbanistických úprav, úpravy stávajících budov, příjezdových komunikací a návrhu komunikací nových. Značnou část práce tvoří revitalizace areálu pro rekreační účely široké veřejnosti, demolice stávajících budov účelově nesouvisejícími s tématem a dále pak stavba nové budovy kostela. Stavební program vychází z individuálního řešení návrhu za respektování obecných požadavků na výstavbu, dekoraci, interiér a provoz kostela a jeho účely. Dispozice a tvarové zpracování objektu jsou řešena jednoduše a prostorně. Kostel je tvořen jedním nadzemním podlažím a přiléhají k němu další potřebné přidružené provozy. Primární snahou v řešení projektu bylo účelově zatraktivnit stávající stav místa a zajistit perspektivní využitelnou budoucnost.

The aim of this thesis was to evolve a study of the subject AG35 to the level of a Documentation of building permits and a Documentation for the execution of the project. The theme is a new building of a church at the Brno suburbs. Specifically, it is a land at Nový Lískovec that is currently not publicly used. The main subject of the task was situating new objects and establishing their functional usage concerning the existing buildings; including urbanist interventions, treatment of the present objects, driveways and designing new communications. Considerable part of work is focused on revitalization of the area for the general public´s recreation, demolishion of the existing buildings functionally unrelated to the topic and then the construction of the new church itself. The building program is based on individually designed solution in mind with the general requirements for the construction, decoration, interior and operation of the church and its purpose. The disposition and the shape of the building are solved simply and generously. The church consists of one above-ground floor and other necessary related operations included. Essential effort in solving this project was to develop the current state of the site and provide a promising usable future.
The new church Liskovec
Keywords: Kostel; moderní; Nový Lískovec; sídliště; osvěta; park; vertikalita; vzdělání; dynamika; kultura; architektura; Church; modern; Nový Lískovec; suburbs; enlightenment; park; verticality; education; dynamics; culture; architecture