Architektonická typologie dětských vesniček - Velková, Soňa (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2008)
Historie dětských SOS vesniček je spojena se jménem Dr. Hermanna Gmeiera, který již v roce 1949 spojil několik opuštěných dětí s náhradními matkami a vytvořil tak první, tzv. náhradní rodiny. Děti byly tehdy většinou váleční sirotci a vesnička vznikla v Imstu, v historickém městečku s dnes přibližně devíti tisíci obyvateli, nedaleko známějšího Insbrucku v Rakousku.