Studium vlivu složení alkalického aktivátoru na vlastnosti geopolymerních materiálů - Rinnová, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Diplomová práce se zabývá alkalickou aktivací aluminosilikátového materiálu (metakaolinu), popisuje jednotlivé složky geopolymerní směsi, hodnotí vliv složení geopolymerní směsi a vliv ostatních faktorů na výsledné vlastnosti geopolymeru. V experimentální části jsou uvedeny výsledky mechanických vlastností a mikrostruktury geopolymerních past vyrobených z metakaolinu aktivovaného různými množstvími (50–110 % z hmotnosti metakaolinu) kapalného vodního skla (s různými silikátovými moduly v rozmezí od 0,5 do 3,0) nebo roztoku NaOH nebo KOH.

The master thesis discusses the alkali-activation of aluminosilicate material (metakaolin), specifies the main components of geopolymer mixture, evaluates the influence of geopolymer mixture composition and the influence of other factors on final properties of geopolymer. Results of the mechanical properties and microstructure of the geopolymer pastes made out of metakaolin activated by various amounts (50–110 % by weight of metakaolin) of liquid water glass (with varying modulus from 0,5 to 3,0) or NaOH as well as KOH solution are presented in the experimental part.
Effect of the Composition of Alkali Activator on the Properties of Geopolymer Materials
Keywords: Geopolymerace; metakaolin; alkalický aktivátor; mikrostruktura; výkvěty; Geopolymerization; metakaolin; alkaline activator; microstructure; efflorescence