Termodynamika ideálních cyklů spalovacích motorů v Matlabu - Pavlíček, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Klíčovým aspektem této práce je knihovna funkcí, jež obsahuje funkce pro výpočet ideálních cyklů spalovacích motorů. Práce je členěná do čtyř částí. V první části je úvodem stručně popsána historie a dále v první kapitole jsou pak popsány typy reálných motorů. V části druhé, kterou pokrývá kapitola druhá, se nachází popis problematiky z hlediska termodynamiky. Předposlední část se celá věnuje MATLABu. Od historického úvodu přes popis jednotlivých funkcí knihovny po příklad možného využití. V poslední části se nachází porovnání reálného cyklu spalovacího motoru s cyklem ideálním, vytvořeným za pomoci knihovny funkcí.

Key aspect of this thesis is toolbox, which contains functions for calculate ideal combustion engine cycles. Thesis is divided into four parts. In the first part is briefly described history. The first chapter contains description of real combustion engine types. In the second part, which is covered by the second chapter, is located thermodynamic view. Third part is whole about MATLAB. From historical introduction through description of individual functions to example how toolbox can be used. In the last part is comparison of real combustion engine cycle with ideal one, which has been created by toolbox.
Thermodynamics of ideal cycles of IC engines in Matlab
Keywords: Termodynamika; MATLAB; spalovací motory; knihovna funkcí; ideální termodynamický cyklus; Ottův cyklus; Dieslův cyklus; Atkinsonův cyklus; Sabathův cyklus; Thermodynamics; MATLAB; combustion engines; toolbox; ideal thermodynamic cycle; Otto cycle; Diesel cycle; Atkinson cycle; Sabathe cycle