Výroba opěry tvářením - Palán, Robert (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
PALÁN Robert. Výroba opěry tvářením. Diplomová práce magisterského studia, Strojní inženýrství, Obor M2307 Strojírenská technologie, Specializace 02 Tváření, svařování, 2. stupeň, 2. ročník, šk. rok. 2007/2008. FSI VUT v Brně, ÚST Odbor tváření kovů a plastů, květen 2008, str. 66, obr. 36, tab. 8, 3 přílohy Diplomová práce, vypracovaná v rámci magisterského studijního oboru M2307, předkládá návrh výroby součásti tvářením. Materiálem výkovku je ocel ČSN 12 050 dodaná jako polotovar ve formě tyče 210 mm a délky 4 000 mm. Z ní se budou řezat jednotlivé přířezy na vykování součásti. Výrobní série je 100 000 kusů. Na základě studií technologií, vhodných pro výrobu součásti, byla zvolena technologie zápustkového kování na dvě operace na svislém kovacím lisu LMZ 6 500, s indukčním ohřevem polotovaru a ostřižením výronku a blány na ostřihováním lisu LDO 315 A/S. Pro tuto variantu jsou provedeny veškeré výpočty, návrh zápustek a všech potřebných strojů pro výrobu zadané součásti.

PALÁN Robert, Production of support forming.A graduation thesis of master´s studies, Mechanical engineering, Department M2307 Metal forging technology, Specialization 02 Forming, Welding, 2. graduate, 2. year, school – year 2007/2008. FSI VUT Brno, ÚST Department of Metal Forging Technology, May 2008, page NO 66, picture NO 36, chart NO 8, suplement NO 12 The graduation thesis, drew up with in the frame of engeneering studies department M2307, submits a concept of a production by forming. A materiál of a forget piece is steel ČSN 12 050, provided as a semi – finished product in a form of a bar 210 mm, lenght 4 000 mm. The particular dimension stocks with be cut from it to forge out a part. Production work is 100 000 pcs. Based on studies of technologies, suitable for producing the part a specific two stage technology of a drop forging was chozen on a vertical forging press LMZ 6 500, with induction heating of the semi – finished product and a product – trim of fin and pellicle or a trimming press LDO 315 A/S. For this alternate all the required calculations are realized of swages and all the necessary machines for the production of are quested enganget part.
Production of support by forming
Keywords: výkovek; zápustkové kování; klikový kovací lis; buchar; ostřihování; mazání; ohřev; vyhazovač; forging; drop forging; crank forging press; drop hammer; trimming; lubrication; heating; extractor