Tvorba hudby pomocí celulárních automatů - Novotný, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá využitím celulárních automatů v oblasti algoritmické kompozice hudby. Text práce obsahuje stručný přehled problematiky algoritmické kompozice s využitím celulárních automatů a popisuje návrh a implementaci programu s grafickým uživatelským rozhraním, který používá dvě jednoduché metody převodu stavů celulárních automatů na posloupnost tónů. Výsledný program byl otestován s využitím několika celulárních automatů a kvalita zvukových výstupů obou metod byla vzájemně porovnána. Program je použitelný zejména pro vytváření krátkých melodií.

In this thesis the cellular automata are used for algorithmic music composition. It contains a general overview of the algorithmic composition method and cellular automata. The crucial part of the thesis describes the concept and implementation of the program with a graphical user interface which uses two simple methods for conversion cellular automata's states into music. The final program was tested on several cellular automata and the sound outputs of both methods were compared with each other. The program is useful especially for the creation of short melodies.
Music Creation Using Cellular Automata
Keywords: celulární automat; algoritmická kompozice; hudba; melodie; cellular automaton; algorithmic composition; music; melodies