Tokem buzené vibrace - Sázavský, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Při obtékání tělesa kapalinou dochází k vzájemné interakci. Mohou nastat tokem buzené vibrace. Jedná se o nežádoucí jev, který je nebezpečný především potenciálním vznikem rezonance. Měření takto vyvolaného kmitání je obtížné. Cílem této práce je navrhnout účelně sestavený experiment, vyhodnotit tokem buzené vibrace a pulzace a pokusit se o stanovení nejistot. Měření je provedeno ve speciální testovací sekci, kavitačním tunelu, na hydraulickém profilu při různých průtocích a úhlech natočení. Lopatka je snímaná dvěma laserovými vibrometry doplněnými o piezoelektrický tlakoměr. Získaná data jsou zpracována pomocí vlastního programu v softwaru MATLAB. Výstupem jsou jednotlivá frekvenční spektra a souhrnné grafy. Je vyhodnoceno realizované měření s orientací na potřebné zpracování signálu k zisku relevantních výsledků.

When a fluid flows around a solid body, it interacts with each other. Flow-induced vibrations may occur. This is an undesirable phenomenon which is particularly dangerous due to the potential for resonance. Measurement of such induced vibrations is difficult. The aim of this paper is to design an expedient experiment, to evaluate the flow-excited vibrations and pulsations and to attempt to determine the uncertainties. Measurements are made in a special test section, the cavitation tunnel, on a hydraulic profile at different flow rates and rotation angles. The blade is measured by two laser vibrometers supplemented by a piezoelectric pressure gauge. The acquired data are processed using an own program in MATLAB software. The output is individual frequency spectra and summary graphs. The realized measurements are evaluated with orientation to the necessary signal processing to obtain relevant results.
Flow Induced Vibration
Keywords: Tokem buzené vibrace; hydraulický profil; experiment; zpracování signálu; frekvenční analýza; modální analýza; Flow-induced vibration; hydrofoil; experiment; signal processing; frequency analysis; modal analysis