Polyfunkční dům Mlýnská, Brno - Kvasnica, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Bakalářská práce navazuje na ateliérový projekt polyfunkčního domu Mlýnská v Brně. Návrh je vypracován do stupně Dokumentace pro stavební povolení a Dokumentace pro provedení stavby. Řešené území se nachází jižně od centra města, v těsné návaznosti na bývalý textilní areál Vlněna. Hlavní myšlenkou návrhu je dotvoření prázdného nároží Šujanova náměstí a funkční rozšířit území Vlněna business centre o nové byty s nadstandartním životním prostředím. Architektonický výraz navrhovaných objektů je inspirován původní stavební strukturou průmyslových objektů s dominantní předsazenou fasádou z režného zdiva. V rámci bakalářské práce je rozpracován solitérní 5 podlažní bytový dům se společným podzemním podlažím podzemního parkování a zázemí domu. Zelená pobytová střecha podzemního parkování zároveň slouží jako vyvýšená platforma polosoukromého vnitrobloku určeného pro rezidenty přístupná z ulice Mlýnská a z nábřeží Ponávky.

The basis of the Bachelor thesis follows the studio project of mixed-use building Mlýnská in Brno. The thesis is developer into the level documentation for building permit and documentation for execution of the project. The area is located on the south part of the city center, near the the former textile industry complex called Vlněna. The main idea of the proposal is to complete undeveloped corner facing Šujan square and extend the area of the Vlněna business center with resident buildings offering high quality environment. Architectural expression of the proposed buildings is inspired by the original industrial building structure with the dominance of the masonry veneer wall. The bachelor thesis is focused on 5-storey apartment building with common underground parking floor and technical facilities. The roof of the underground parking is designed for residents as semi-private green platform, which is accessible from Mlýnská street and Ponávka designed embankment.
Multifunctional building Mlýnská, Brno
Keywords: Brno; Mlýnská ulice; Šujanovo náměstí; polyfunkční dům; bytový dům; textilní areál Vlněna; Vlněna business centre; průmyslový objekt; předsazená fasáda z režného zdiva; polosoukromý vnitroblok; Ponávka; Brno; Mlýnská street; Šujan square; mixed-use building; apartment building; textile complex Vlněna; Vlněna business centre; industrial structure; masonry veneer wall; semi-private green platform; Ponávka stream