Analýza elektrických biologických signálů v experimentální kardiologii - Janoušek, Oto (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Disertační práce se zaměřuje na problematiku odstranění pohybového artefaktu z optických záznamů akčního napětí. V širších souvislostech se zabývá optickým snímáním elektrické aktivity izolovaného srdce a pokročilými metodami zpracování signálů. V práci je popsán inovativní přístup k odstranění pohybového artefaktu založený na využití metody nezávislých komponent. Součástí práce je ověření navrženého přístupu na simulovaných i reálných datech a srovnání přístupu s doposud publikovanými přístupy.

The new approach for motion artifact suppression in optical action potential records is presented in this thesis. Presented approach is based on independent component analysis utilization. Efficiency of proposed approach is evaluated here as well as its comparison with state of the art motion artifact suppression approaches.
Analysis of Biosignals in Cardiovascular Research
Keywords: Pohybový artefakt; odstranění pohybového artefaktu; metoda nezávislých komponent; optická metoda.; Motion artifact; motion artifact suppression; independent component analysis; optical method.