Vylepšení obrazu z ultrazvuku pro vizuální diagnostiku - Vaňhara, Jaromír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Ultrazvuk je velmi častou a oblíbenou metodou lékařského vyšetření. Interpretace obrazu získaného při tomto vyšetření je ovšem netriviální a vyžaduje velkou zkušenost. Tato práce se zabývá technikami vylepšení obrazu z ultrazvuku a tedy usnadněním diagnozy. Představuje základní metody zpracování obrazu vhodné na tento typ úloh a představuje také několik pokročilých postupů. Je zde ukázán návrh aplikace, která tyto postupy spojuje a vytváří tak nástroj pro zjednodušení vizuální diagnostiky.

Ultrasound imaging is widely used in medical examination. However, the interpretation of images is not trivial and requires much experience. In this thesis, various techniques for enhancement of visual quality of ultrasound images are presented. Several basic and advanced methods that may simplify the visual diagnosis are described. Finally, an interactive application is designed and implemented for simple usage of presented methods.
Visual Enhancement of Ultrasound Images
Keywords: Ultrazvuk; zvýšení kontrastu; zpracování obrazu; Gaboruv filtr; OpenCV; QT; anizotropní difuze; SRAD; textuní klasifikace; Ultrasound; contrast enhancement; image prosessing; Gabor filter; OpenCV; anisotropic diffusion; SRAD; texture classification