Evoluce vesmírných dalekohledů - Bátorová, Silvia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na popis historie dalekohledu, počínaje refrakčními a reflexními verzemi optického dalekohledu a pokračuje stručným nástinem historie radioteleskopu a vesmírných dalekohledů obecně. Poté jsou specifikovány základní vlastnosti kosmických dalekohledů a jejich pozitivní a negativní vlastnosti jsou porovnány. Na závěr jsou popsány tři nejdůležitější vesmírné dalekohledy a jejich přínosy pro vědu jsou objasněny.

This thesis focuses on the description of the history of the telescope, starting with the refracting and reflecting versions of the optical telescope and following with a brief outline of the history of the radio telescope and space telescopes in general. Then, basic features of space telescopes are specified and their positive and negative features are compared. Finally, the three most influential space telescopes are described and their contributions to science are discussed.
The Evolution of Space Telescopes
Keywords: dalekohled; vesmírní dalekohled; elektromagnetické spektrum; zrcadlo; Hubble; Kepler; Webb; telescope; space telescope; electromagnetic spectrum; mirror; Hubble; Kepler; Webb