Možnosti analýzy dat ze sběrnice CAN - Krišková, Mahulena (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2022)
Diplomová práce se zabývá možnostmi sběru a analýzy dat ze sběrnice CAN. Popisuje sběrnici od jejího historického vývoje po současnost, a zároveň rozebírá principy jejího fungování. Cílem bylo navrhnout metody snímání dat a jejich následnou interpretaci pro potřeby soudního inženýrství, především v otázkách jízdní dynamiky. Samotné zprávy na sběrnici nejsou standardně zašifrovány, běžný uživatel není schopen rozpoznat, co konkrétní zpráva reprezentuje. Jsou představeny jednotlivé metody pro snímání, zpracování a analýzu dat. Analytická část se soustředí na samotný proces získávání dat ze sběrnice CAN a možnostmi dekódování. Z několika softwarů byl vybrán jeden, pomocí něhož byla provedena experimentální část.

This Master’s thesis covers possibilities of data collection and data analysis from CAN. Historical background and current trends are described as well as the principle of operation. The aim of this thesis was to provide several methods of data reading and subsequently their possible ways of interpretation for purposes of Forensic Engineering, more precisely, in the terms of vehicle driving dynamics. Owing to the fact the messages on the CAN bus are themselves encoded, one is unable to read them without further decryption. However, the possibilities of decoding are limited. Individual methods of data reading, collection, and analysis are presented. The analysis is focused on the process of data collection form CAN bus and data decryption. From several software options, one was selected as a tool for experimental part.
Possibilities of data analysis from CAN bus
Keywords: CAN sběrnice; sběr dat; komunikace po sběrnici; získání dat; rozkódování; CAN databáze; DBC soubor; CAN bus; data collection; message mapping analysis; decryption; CAN database; DBC file