Identifikace aplikačních protokolů - Wrona, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá identifikací aplikačních protokolů, klade důraz na rychlost jejich rozpoznávání a následnou možnost použití klasifikátoru v hardwaru. Doposud existující nástroje nejsou vhodné pro použití v současných monitorovacích zařízeních, protože rozhodnutí o výsledku klasifikace neprobíhá na základě prvních paketů síťového toku. Proto tato práce přináší návrh nového modelu pro rychlou a spolehlivou identifikaci aplikačních protokolů. Model byl realizován a testován na protokolech HTTP, SIP, SMTP a DNS. Výsledky byly srovnány s regulárními výrazy a knihovnami nDPI a libprotoident. Navrhovaný model vyniká rychlou identifikací založenou na prvních paketech síťového toku, v přesnosti je srovnatelný s konkurenčními nástroji.

This thesis is focused on identification of application protocols with emphasizing the speed of their recognition and following possibility of hardware implementation. Nowadays tools are not suitable for fast identification of application protocols in current network monitoring devices, because the decision is not provided for the first packets of network flow. Therefore this thesis propose new model for fast and reliable identification of application protocols. The model was implemented and tested on HTTP, SIP, SMTP and DNS protocols and results were compared to regular expressions and nDPI and libprotoident libraries. For all these protocols, the proposed model has comparable accuracy to other methods, but also provides fast result based on the first packets of the flow.
Identification of Application Protocols
Keywords: identifikace aplikačních protokolů; hloubková anaýza paketu; DPI; rozhodovací strom; klasifikace síťového provozu; application protocol identification; deep packet inspection; DPI; decision tree; network traffic classification