Vodohospodářské řešení zásobního objemu nádrže Vranov - Vítková, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Současné přetrvávající sucho a změny v klimatickém systému vedou k vyvolání otázek vodohospodářů, jak do budoucna nakládat s vodními zdroji. Stále více se zkoumá projev změny klimatu v hydrologických řadách a jejich vliv na velikost zásobních funkcí nádrží. Již v dnešní době vedou dlouhodobé nedostatky zásobního objemu v nádržích k zavedení speciálních manipulací na vodních dílech. Cílem diplomové práce je provedení analýzy časové řady, resp. dekompozici hydrologické řady průměrných ročních a měsíčních průtoků. Vytvoření rozšířených hydrologických podkladů pomocí generátorů umělých průtokových řad a vypracování komplexní analýzy zásobního objemu bez uvažování ztrát i se zavedením ztrát vody z vodní hladiny výparem v programu UNCE RESERVOIR. Vytvořené průtokové řady se porovnají a vyhodnotí na základě statistických charakteristik a výsledků zásobních objemů s reálnou průtokovou řadou. Praktická aplikace je provedena na nádrži Vranov v povodí řeky Dyje.

The current persistent drought and changes in the climate system have raised water managers expert questions about how to manage water resources in the future. The manifestation of climate change in hydrological series and their influence on the magnitude of threats to the storage functions of reservoirs are more often investigated. Already today, long-term shortages of storage capacity in reservoirs lead to the introduction of special manipulations on water structures. The aim of the thesis is to perform the analysis of time series, respectively decomposition of hydrological series average annual and monthly discharges. Create extended hydrological bases using synthetic discharge series generators and develop a comprehensive analysis of storage volume without considering losses even with the introduction of losses from the water surface vapor in the UNCE RESERVOIR program. The created discharge series are compared and evaluated on the basis of statistical characteristics and reservoir storages results with the real discharge series. The practical app is conducted on the Vranov reservoir in the Dyje River Basin.
Water Management Analysis of Storage Capacity of the Vranov Reservoir
Keywords: Autokorelační funkce; spektrální hustota; dekompozice; klouzavé průměry; statistické charakteristiky; vodohospodářské řešení; reálná průtoková řada; umělá průtoková řada; zásobní objem; Autocorrelation function; spectral density; decomposition; moving averages; statistical characteristics; water management solution; real discharge series; synthetic discharge series; reservoir storage