Zajišťovací mechanismus kontejneru - Kubín, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá řešením zajišťovacího mechanismu kontejneru, který je součástí nákladního automobilového přívěsu. Její naplní je návrh vhodného pneumaticko-mechanického zajišťovacího mechanismu pro bezpečnou přepravu odvalovacích kontejnerů, které jsou vyrobeny dle německé normy DIN 30 722. Jedná se o kontejnery s celkovou hmotností 22 tun. V první části se práce zabývá vyhodnocením možných zatížení kontejneru při běžných provozních podmínkách nákladní soupravy. Dále je v několika vývojových stupních uveden postup návrhu mechanismu od původního řešení až po konečné provedení. Poslední provedení je v této práci řešeno po silové a kinematické stránce. Vybrané díly zajišťovacího mechanismu jsou kontrolovány z pevnostního hlediska. Některé výpočty a analýzy byly prováděny jak konvenční metodou, tak metodou konečných prvků na počítači. Diplomová práce vznikala v úzké spolupráci s firmou SVAN Chrudim s.r.o.

This diploma thesis is focused on container safety mechanism which is a part of truck trailers. It designs pneumatic – mechanical safety mechanism suitable for safe transport of container with driving drum which are produced according to German standard DIN 30 722. It concerns containers with total weight of 22 tons. The first part of this thesis is focused on evaluation of possible load by common operating conditions. The technique of mechanism design is introdiced in several developing stages from original solution to final version. The final version processes all force and kinetic aspects. Selected parts of safety mechanism are controlled from solidity perspective. Some calculations and analysis were processed both by convention method and method of final elements on PC. Thesis was created in close cooperation with company SVAN Chrudim, s.r.o.
Safety container mechanism
Keywords: automobilová nákladní doprava; přívěs; nosič kontejnerů; kontejner; odvalovací kontejner; bezpečnost přepravy; zajišťovací mechanismus; hákový mechanismus; lorry transport; trailer; container carrier; container; container with driving drum; transport safety; safety mechanism; hook mechanism