Koncentrace vybraných kovů v tradičních a bylinných čajích - Brlíková, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Tato práce se zabývala stanovením koncentrací vybraných kovů v sypaných zelených, černých a bylinných čajů zakoupených v České republice a mimo ni. Všechny vzorky byly analyzovány pomocí metody ICP-OES. Většina kovů nebyla ve výluzích detekována. Výsledné koncentrace kovů, které v čajových výluzích byly detekovány, splňují legislativní limity a netvoří tak zdravotní riziko pro člověka. Statistickým zpracováním naměřených výsledků se na základě rozdílných koncentrací vybraných prvků podařilo od sebe odlišit výluhy z černých a ze zelených čajů.

This thesis deals with determination of selected metals concentrations in loose green, black and herbal teas purchased in the Czech Republic and beyond. All samples were analyzed by ICP-OES. Most metals were not detected in the extracts. The final metal concentrations that have been detected in the tea extracts meet the legislative limits and do not bring a health risk to humans. The statistical processing of the measured results, based on different concentrations of selected elements, managed to distinguish the extracts from black and green teas.
Concentration of selected metals in traditional and herbal teas
Keywords: Čaj; těžké kovy; hliník; minerální látky; ICP-OES; Tea; heavy metals; aluminium; minerals; ICP-OES