Nová synagóga v Brně - Kubecová, Jana Fiorela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Diplomová práce byla zpracována jako architektonická studie. Předmětem řešení je nová synagoga pro Židovskou obec Brno, která je navržena na místě původní Velké synagogy. Objekt synagogy je doplněn stavbami muzea a komunitního centra a společně tak vytváří ucelený komplex budov, mezi nimiž je vytvořen nový veřejný prostor. Tím je docíleno začlenění židovského centra do struktury města. Základem architektonického a konstrukčního řešení je jednoduchost a funkčnost, ale zároveň návrh respektuje židovské tradice a typologii.

The diploma thesis was developed as an architectural study. The subject of the proposal is a new synagogue for Jewish community of Brno, which is designed in the plot where the original The Great Synagogue was located. The object of the synagogue is supplemented by a museum and a community centre and all buildings together create a comprehensive complex of buildings. A new urban public space is created among these objects. By this is the Jewish centre integrated into the structure of the city. The base of architectural and constructional design is simplicity and functionality, but the proposal also respects Jewish traditions and typology.
New Synagogue in Brno
Keywords: Synagoga; muzeum; komunitní centrum; veřejný prostor; Židovská obec Brno; architektonická studie; Synagogue; museum; community centre; urban public space; Jewish community Brno; architectural study