Biocidní účinky elektrofotokatalytických procesů ve zředěných vodních elektrolytech - Sanetříková, Jitka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá posouzením antimikrobiálních účinků elektrofotokatalytických a fotokatalytických procesů. V práci je použit jako fotokatalyzátor oxid titaničitý připraven metodou brick and mortar a nanesen na FTO sklo. Antimikrobiální účinnost takto připraveného fotokatalyzátoru je posuzována při různých intenzitách UV záření dopadajícího na fotokatalyzátor ve vodné suspenzi, která obsahuje bakteriální kmen Escherichia coli. Hodnocení antimikrobiální aktivity se provádí metodou resazurinového testu. Práce se také zaměřuje na sledování vlivu procházejícího proudu při zapojení fotokatalyzátoru jako fotoanody do elektrochemického článku.

This bachelor's thesis focuses on assessing the antimicrobial effects of photoelectrocatalytic and photocatalytic processes. In this study, titanium dioxide prepared by the brick and mortar strategy and deposited on FTO glass is used as a photocatalyst. The antimicrobial efficiency of the prepared photocatalyst is evaluated under different intensities of UV radiation incident on the photocatalyst in an aqueous suspension containing the bacterial strain Escherichia coli. The evaluation of antimicrobial activity is carried out by the resazurin assay. Additionally, the study examines the influence of the applied current when the photocatalyst is used as a photoanode in an electrochemical cell.
Biocidal effects of electrophotocatalytic processes in dilute aqueous electrolytes
Keywords: oxid titaničitý; fotokatalýza; elektrofotokatalýza; antimikrobiální aktivita; resazurinová metoda; titanium dioxide; photocatalysis; photoelectrocatalysis; antimicrobial activity; resazurin assay