MKP analýza nosiče rotační hlavy vrtné věže a návrh na jeho úpravu - Plachý, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Uvedená diplomová práce se zabývá MKP analýzou a optimalizací nosiče rotační hlavy vrtné soupravy Bentec 350 AC a je vedena jako vývojová zakázka pro společnost MND Drilling & Services a.s. Při intenzivních vrtných operacích dochází na nosiči k opakovanému výskytu únavových trhlin podél hran svařovaných žeber v tepelně ovlivněné oblasti svaru. Cílem této práce je návrh konstrukčních úprav nosiče, které povedou k zamezení výskytu poškození. Realizace těchto úprav je závislá na správné definici okrajových podmínek a zátěžných stavů, analýze příčin vzniku poškození nosiče a na následné verifikaci navržených úprav pomocí metody konečných prvků.

This diploma thesis deals with FEM analysis and optimization of carriage for top drive system of drilling rig Bentec 350 AC and it is defined as a development contract for company MND Drilling & Services a.s. Intensive drilling leads to damages and repeated occurrence of fatigue cracks on carriage especially along edges of welded ribs in their heat-affected zone. The aim of this thesis is to draft construction improvements of carriage which leads to elimination of damages. Realization of this modifications depends on correct definition of boundary conditions, analysis of damage occurrence as well as verification of carriage drafts with finite element method.
FEM analysis of carriage for top drive system of drilling rig and its modification
Keywords: Těžba ropy a zemního plynu; vrtná věž; posuvná rotační hlava; nosič (posuvná konstrukce); MKP analýza; únavové poškození; Crudle oil and gas production; drilling rig; Top Drive system; carriage; FEM analysis; fatigue damage