Modifikace utěsnění víka primárního kolektoru PG VVER 1000 - Pransperger, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá záměnou těsnění víka primárního kolektoru parního generátoru reaktoru VVER 1000. Původní těsnění pomocí niklových kroužků je nahrazeno hřebenovým těsněním s expandovaným grafitem. V práci jsou srovnány vlastnosti obou typů těsnění a proveden výpočet nové i původní konfigurace přírubového spoje dle normy ČSN EN 1591. Výsledky jsou vzájemně porovnány a jsou předneseny závěry z nich vyplývající. Práce obsahuje také výsledky analýzy MKP nové konfigurace spoje a v úvodní části popis hlavních komponent primárního okruhu jaderné elektrárny VVER 1000 s důrazem na konstrukci a provoz parního generátoru a primárního kolektoru.

This thesis deals with the replacement of the lid gasket of the primary collector of the steam generator VVER 1000. Original sealing by nickel rings is replaced by kammprofile gasket with expanded graphite layers. The thesis compare the properties of both types of gaskets and the new and the original configuration of flange joint which have been calculated according to EN 1591. The results are compared and conclusions arising therefrom are presented. The work includes results of FEM analysis of the new configuration of the flange joint. There is also a description of the main components of the nuclear power plants VVER 1000 primary circuit in the introductory part which focused on the construction and operation of the steam generator and its primary collector.
The flange gasket modification of SG VVER 1000 primary collector
Keywords: Primární kolektor parního generátoru; VVER 1000; těsnění víka kolektoru; niklové těsnění; hřebenové těsnění s expandovaným grafitem; ČSN EN 1591; Primary collector of steam generator; VVER 1000; collector gasket; nickel gasket; gasket with expanded graphite layers; EN 1591