Způsoby vytápění rodinného domu - Ševčík, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Cílem této bakalářské práce je ekonomické zhodnocení čtyř vybraných technologií používaných k vytápění a návrh otopné soustavy. Úvodní část se zabývá problematikou vytápění rodinného domu, druhy otopných soustav a vlivy na volbu otopné soustavy. Třetí kapitola pojednává o hlavních částech otopné soustavy. Jednotlivé prvky jsou charakterizovány a popsány. Mezi nejdůležitější části otopné soustavy patří zdroje tepla, které jsou rozděleny podle druhu paliva. Ve čtvrté kapitole jsou popsány další možnosti úsporných opatření, které snižují tepelné ztráty, a tedy i provozní náklady. Dále je zde zmínka o výši státních dotací. Pátá kapitola se zabývá zastoupením jednotlivých zdrojů, které se používají pro vytápění v rodinných domech. V poslední šesté kapitole je proveden výpočet tepelných ztrát konkrétního objektu. Z výpočtu tepelných ztrát dále vychází návrh podlahové a radiátorové otopné soustavy. Dále jsou pro objekt vybrány čtyři zdroje tepla (plynový kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu a elektrokotel s akumulační nádrží) a vypočítány pořizovací a provozní náklady. Závěr kapitoly je věnován ekonomické bilanci vybraných čtyř zdrojů tepla a jejich porovnání v návratnosti investic.

Main goals of this bachelor thesis are economic evaluation of four chosen technologies of heating, and heating system design. Introduction deals with problem of heating in a family house, types of heating systems and main influences affecting the choice of heating system. The third chapter discusses main components of heating systems. Each component of the system is characterized and described. The most important parts include heating source, which are divided by type of fuel. The fourth chapter describes other possibilities of austerity meassures, which reduce heat loss and heating costs. There is a mention about government subsidies. The fifth chapter shows the shares of different heating sources, that are used in residential houses. In the last chapter, the computation of heat loss in the particular object is done. Based on the heat loss computation floor and radiator heating system is proposed. Four heat sources are chosen for the object (gas boiler, heat pump, biomass boiler and electric boiler with acumulation tank) and the purchase and the operating costs are computed. Conclusion of the chapter is devoted to the economic balance of the four heat sources and their comparison in the return of investment.
Household heating systems
Keywords: otopná soustava; tepelné čerpadlo; kotel na pelety; plynový kotel; elektrokotel s akumulační nádrží; tepelné ztráty; pořizovací náklady; provozní náklady.; heating system; heat pump; biomass boiler; gas boiler; electric boiler with acumulation tank; heat loss; purchase costs; operating costs.