Aplikace pro opatrovníka seniora - Pijáček, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
V teoretické části se práce zaměřuje na analýzu moderních vývojových postupů a architektur, které jsou následně hodnoceny a vybírány pro implementaci v praktické části. Mezi tyto postupy patří návrhové vzory pro architekrutu grafického rozhraní rozhraní a techniky vykreslování grafického rozhraní pro aplikace. Dále se práce věnuje nejlepším praktikám při návrhu uživatelského rozhraní a hodnotí vhodnost programovacího jazyka Python pro moderní vývoj aplikací. Praktická část této práce se soustředí na vývoj dvou aplikací pro operační systém Senior OS. První aplikací je Aplikace pro opratrovníka seniora (SCONF), která slouží jako nástroj pro opatrovníky seniorů. Tato aplikace umožňuje konfigurovat webový prohlížeč, e-mailového klienta a v některých případech i samotný operační systém. Druhou aplikací je Spouštěč aplikací (SRUN). \acs{SRUN} zajišťuje nejen spouštění ostatních aplikací, ale také správu přístupu k aplikaci \acs{SCONF}.

In the theoretical part, the thesis focuses on the analysis of modern development practices and architectures, which are subsequently evaluated and selected for implementation in the practical part. These practices include the model-view-viewmodel design pattern and rendering techniques for single-page and multi-page applications. Furthermore, the thesis addresses best practices in user interface design and evaluates the suitability of the Python programming language for modern application development. The practical part of this thesis focuses on the development of two applications for the Senior OS operating system. The first application is Application for the Seniors Caregiver (SCONF), which serves as a tool for senior caregivers. This application enables the configuration of a web browser, an email client, and, in some cases, the operating system itself. The second application is the application launcher (SRUN). \acs{SRUN} not only ensures the launching of other applications but also manages access to the \acs{SCONF} application.
Application for senior caregiver
Keywords: Přístupnost; Bezpečnost aplikací; Správa konfigurace; Vývoje moderních aplikací; MVVM architektura; Otevřený vývoj; PyQt5; Distribuce aplikací; Accessibility; Application Security; Configuration Management; Modern Application Development; MVVM Architecture; Open Source; PyQt5; Software Distribution