Porovnání analytických metod pro stanovení antioxidační aktivity potravin - Křenová, Alena (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních a syntetických antioxidantů a jejich působením na volné radikály. Přírodní antioxidanty přijímáme většinou jako součásti složitých směsí, a proto se snažíme antioxidační aktivitu charakterizovat jako celek. Pro stanovení celkové antioxidační aktivity potravin byly vyvinuty chemické a fyzikální metody. Práce se soustředí na chemické metody, konkrétně na ABTS a DPPH, které jsou založeny na reakci antioxidantů se syntetickými radikály, a dále na metodu FRAP, která je založena na redukční schopnosti antioxidantů. V experimentální části jsou tyto metody porovnávány z hlediska jejich náročnosti a poskytnutých výsledků z analýz reálných vzorků potravin.

This bachelor‘s thesis deals with the characterization of natural and synthetic antioxidants and their effects on free radicals. Natural antioxidants are usually absorbed as a part of complex mixtures and that’s why we try to characterize an antioxidant activity as a whole. Chemical and physical methods have been developed to determine the total antioxidant activity of food. This thesis focuses on chemical methods, specifically on ABTS and DPPH, which are based on a reaction of antioxidants with synthetic radicals. Next chemical method is FRAP, which is based on the reducing ability of antioxidants. In the experimental part, these methods are compared from a perspective of their performance and the results of the analysis of real food samples.
Comparison of an analytical techniques for determination of an antioxidant activity in food
Keywords: Volné radikály; antioxidanty; celková antioxidační aktivita; ABTS; DPPH; FRAP.; Free radicals; antioxidants; total antioxidant activity; ABTS; DPPH; FRAP.