Koncepce tepelné obálky lehkého habitatu pro extrémní prostředí - Kučera, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
V této bakalářské práci jsou v první části popsány různé druhy mobilních a stacionárních habitatů pro extrémní prostředí. Důraz je kladen na složení opláštění a jeho tepelnou odolnost. V druhé části práce je popsána tepelná obálka, ve které je zohledněn fenomén tepelných mostů. Je zde uveden způsob, jakým se kvantifikují a jak působí na celkovou tepelnou ztrátu prostupem tepla habitatu. V třetí části je navrhnut rozkládací habitat, ke kterému je určena ztráta prostupem tepla bez vlivu tepelných mostů. Riziková místa obálky, spoje panelů, jsou analyzovány v programu Therm pro získání lineárního činitele prostupu tepla daným místem. Ze získané hodnoty je kvantifikována tepelná ztráta prostupem tepla celého habitatu s vlivem tepelných mostů a porovnána s hodnotou bez vlivu tohoto jevu.

Various types of stationary and mobile habitats for extreme environments are described in this bachelor thesis. Description is focused on structure of heat envelope and its thermal resistance. The thermal envelope with influence of thermal bridges with the way to calculate and quantify this phenomenon and its influence on thermal loss by heat transfer is described in second part of this thesis. In third and last part of this thesis is designed deployable habitat for which is calculated thermal loss by heat transfer. After calculating heat loss, the panel joints are analysed in Therm software for calculating linear thermal transmittance of its detail. After all the thermal loss by heat transfer with influence of thermal bridges is count and compared with loss without thermal bridges.
Concept of thermal envelope of habitat for extreme environments
Keywords: Habitat; tepelná obálka; extrémní prostředí; tepelné mosty.; Habitat; thermal envelope; extreme environments; thermal bridges.