Obnovitelné zdroje v České republice - Škvařil, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na obnovitelné a alternativní zdroje energie a jejich provozování v České republice. V úvodní části je zaměřena na legislativní podporu týkající se obnovitelných energetických zdrojů a dokumentů s tím souvisejících. V dalších kapitolách jsou rozebrány jednotlivé druhy obnovitelných energetických zdrojů a jejich současné postavení na trhu s energií. Je zde provedena ekonomická analýza konkrétních zařízení pro výrobu elektrické energie, případně tepla na zařízeních využívající obnovitelné energetické zdroje. Následně zde jsou porovnány obnovitelné a klasické energetické zdroje. V závěrečné části je rozebráno celkové hodnocení energetických zdrojů a také jejich možného využívání.

Master’s thesis focuses on renewable and alternative energy sources and their operation in the Czech Republic. First part of this work deals with legislative support of the renewable energy sources and with other related documents. Next chapters describe each kind of renewable energy sources and their contemporary energy market share. In this work there are also economic analyses of electricity and eventually heat productions which are produced on concrete plants by sources using renewable energy. There is a comparison between regular and renewable energy sources in the next chapter. Final evaluation of different energy sources and their possibilities of using are described in the final part of the thesis.
Renewable source in CR
Keywords: obnovitelné zdroje energie energetika ekonomika výroba elektrické energie výroba tepla porovnání; renewable energy sources power engineering economics electricity production heat production comparison