Interakce poloroztavené slitiny s pevným materiálem při vzájemném pohybu - Klepárníková, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Diplomová práce se zabývá vhodností slitiny Ag-Sn-Sb k extruzi a výběrem vhodného materiálu pro trysku extrudéru. Teoretická část práce se věnuje obecně možnostem 3D tisku kovem, zvláště pak tisku kovem v polotekuté fázi a jeho problematikou. V experimentální části je popisován vývoj speciálního zařízení pro testování slitin v polotekuté fázi a zkoumání slitiny a jejích interakcí s pevnými materiály při vzájemném pohybu. Analýzy vzájemného mechanického a chemického ovlivnění byly provedeny pomocí vizuálního šetření a analýzy prvků detektorem EDS. Výsledky z těchto analýz vedly k volbě materiálu trysky vhodné pro extruzi slitiny Ag-Sn-Sb.

This thesis is deals with the suitability of Ag-Sn-Sb alloy for extrusion and selection of suitable materiál for the extruder nozzle. The theoretical part of this thesis deals with the general possibilities of 3D metal printing, especially the metal printing in the semi-solid phase and with it‘s problems. The experimental part describes the development of semi-solid alloys testing device and the research od the alloy and its interactions with solid materials in mutual motion. Analyzis of mechanical and chemical influence between alloy and solid material were performed by visual investigation and analysis of elements by EDS detector. The results of these analyzes led to the choise of nozzle material suitable for extrusion of Ag-Sn-Sb alloy.
Interaction of semi-melt alloy with solid material
Keywords: Ag-Sn-Sb slitina; testování slitin; polotekutá fáze; ovlivnění slitina-tryska extrudéru; Ag-Sn-Sb alloy; testing alloys; semi-solid phase; alloy-nozzle interaction