Magnetoreologický tlumič kmitání - Lazar, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem externí expanzní nádobky k pístovému hydraulickému tlumiči, kde je kombinována náplň oleje a MR kapaliny. V první části práce je shrnut přehled existujících konstrukčních variant MR tlumičů a vlastností MR kapaliny. Dále práce popisuje návrh první experimentální varianty externí nádobky a ověření její funkčnosti na prototypu. Poslední část popisuje optimalizovanou konstrukci nádobky.

This master's thesis deals with an engineering design of an external reservoir for hydraulic shock absorbers with combined filling of oil and magnetorheological fluid. The first part describes existing designes of magnetorheological shock absorbers and characteristics of magnetorheological fluid. Next part describes a design of an experimental external reservoir and a test of its functionality on a prototype. This is followed by an optimalized engineering design of the experimental external reservoir.
Megnetorheological shockabsorber
Keywords: Magnetoreologický tlumič; MR tlumič; magnetoreologická kapalina; externí expanzní nádobka; Magnetorheological shock absorber; MR damper; Magnetorheological fluid; external reservoir