Identifikace víceparametrových reologických modelů automobilních elastomerových komponent - Svoboda, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
V této práci se budeme zabývat elastomerovými komponenty, které mají široké pole využití v automobilovém průmyslu. Našim úkolem je popsat dynamické vlastnosti elastomeru pomocí víceparametrických lineárních reologických modelů a následně tyto parametry určit pomocí optimalizačních algroritmů.

In this thesis, the goal is to describe behavior of a elastomers used in automotive indrustry. We will approximate nonlinear dynamic values using combination of linear reological models. Then we will determine these linear values using optimization algorithms.
Identification of multiparameter rheological models of automotive elastomeric components
Keywords: Elastomer; Automobilový průmysl; Optimalizace; Dynamické vlastosti; Reologický model; Elastomer; Automotice industry; Optimization; Dynamics values; Reological model