Kotel na spalování dřeva s hnědým uhlí (váhový poměr 50/50),30t/h - Chmelíček, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním a výpočtovým návrhem kotle na spalování dřeva a hnědého uhlí. Práce je rozdělena do několika částí. Nejprve jsou prováděny stechiometrické výpočty a entalpické výpočty vzduchu a spalin. Dále je vypočítána tepelná bilance kotle, ztráty kotle a je stanovena tepelná účinnost kotle. Po návrhu spalovací komory je proveden její tepelný výpočet. Potom jsou navrhovány rozměry tahů a jednotlivé výhřevné plochy. Na konci výpočtu se kontroluje celková tepelná bilance.

This master´s thesis deals with the constructional and calculation design of the boiler for burning wood and sub-bituminous coal. The work is divided into several parts. First, stoichiometrics calculation and enthalpy calculations of air and flue gas are performed. It is calculated heat balance of the boiler, the boiler losses and the thermal efficiency of the boiler is determined. After designing the combustion chamber thermal calculation is made. Then, the dimensions and individual heating surfaces are proposed. At the end of the calculations are controlling the overall energy balance.
Steam boiler for burnig mix of wood and sub-bituminous coal(mixing 50/50).35t/h
Keywords: kotel; dřevo; hnědé uhlí; výparník; přehřívák; ztráty kotle; účinnost kotle; boiler; wood; sub-bituminous coal; evaporator; superheater; losses of boiler; boiler efficiency