Zeměpisná výškovnice - vlastivěda v zajímavých souvislostech - Pavlík, Jan (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2012)
Populárně pojatý článek se zabývá pojednáním o užití obecného principu významnosti v geografii. Bez nutnosti předešlé znalosti jakýchkoliv odborných pojmů či faktů jsou vysvětleny pojmy výškovnice a inverzní výškovnice. Jsou uvedeny hlavní příklady jejich uplatnění v geografii fyzické a socioekonomické.