Detekce narušení počítačové sítě - Hank, Andrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Stále rastúce rozšírenie a priepustnosť počitačových sietí prináša mnoho bezpečnostných hrozieb. Jedným z prostriedkov zabezpečenia sú systémy detekcie narušenia (IDS). Nízka priepustnosť softwérových IDS vyúsťuje vo vývoj hardwérových akcelerátorov. Konkrétnym je sonda Traffic Scanner projektu Liberouter využívajúca technológiu FPGA. Jadro akcelerácie spočíva vo vyhľadávaní jednoduchých reťazcov v obsahu paketu. Komplexný popis reťazcov zaručujú regulárne výrazy. Táto práca obohacuje sondu Traffic Scanner o možnosť pokročilého vyhľadávania reťazcov pomocou Perl Compatible Regular Expressions (PCRE) implementovaným transformátorom. Ďalej prináša návrh a implementáciu programového vybavenia umožňujúceho využiť funkcionalitu akcelerátoru užívateľom. Podáva koncepciu detekcie narušenia sieťe s využítím sondy Traffic Scanner a možnosti spolupráce s inými bezpečnostnými zariadeniami.

Continuous spreading and growing bandwidth of computer networks brings many security threats. Intrusion Detection System (IDS) is a mean to provide network security. Software IDS aplications gain only low throughput and that is why hardware accelerators are under heavy development. Probe Traffic Scanner is a hardware accelerator developed in Liberouter project with use of FPGA technology. Main core of acceleration is searching packet payload for simple suspicious strings. Regular expressions provide complex way of describing strings. This bachelor thesis adds feature of searching according to Perl Compatible Regular Expressions (PCRE) to Traffic Scanner Probe by implemented transformer. In addition design and implementation of control software allowing users to use functions provided by the Probe have been created. Conception of intrusion detection in network utilizing Traffic Scanner is outlined so as possibilities of cooperation with other security devices.
Intrusion Detection in Computer Network
Keywords: sieťová bezpečnosť; PCRE; regulárne výrazy; konečné automaty; syntaktický analyzátor; IDS; Snort; FPGA; qt4; network security; PCRE; regular expressions; finite state machines; parser; IDS; Snort; FPGA; qt4