Regulácia vodohospodárskeho systému mikroregiónu Banská Štiavnica a okolie, UNESCO - Ruhig, Roman; Paučulová, Ľubica; Červeň, Michal (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, 2025)
Príspevok sa zaoberá možnou reguláciou tajchov (vodných nádrži), ktoré sa nachádzajú v okolí Banskej Štiavnice na Slovensku. Tajchy sú súčasťou sústavy vodohospodárskeho systému, ktorý v minulosti slúžil na nasmerovanie vody, vďaka prívodných a odvodných kanálov, k baniam, kde bola voda použitá na odčerpávaním vody náhonnými kolesami, cez ktoré voda tiekla. Jedná sa tak o dôležitú súčasť pamiatkového fondu Slovenska na základe, ktorej bolo celé územie vyhlásená ako územie UNESCO. V súčasnosti sa tejto téme nevenuje dostatočná pozornosť a okolie tajchov je neprimerane zastavané a využívané na rekreáciu. Tajchy a jarky sú žiaľ ľudským zapríčinením a nezodpovednosťou zanášané sedimentami a znečisťované. Jedným z možných ochrán je obmedzenie aktivít v okolí vodohospodárskeho systému, buď úplne, alebo vylúčením stavebných aktivít. Ochrana môže byť nastávaná z pohľadu plánovaného manažmentu, alebo zadefinovaním ochranných pásiem. Téma nastavenia ochranných pásiem a regulácie v okolí tajchov je predmetom daného príspevku.

The paper deals with the possible regulation of artificial lake (water reservoirs) located in the vicinity of Banská Štiavnica in Slovakia. The artificial lakes ???tajchas??? are part of a water management system that in the past served to direct water, thanks to supply and discharge channels, to the mines, where the water was used to pump water through drive wheels through which the water flowed. They are thus an important part of the Slovak heritage fund, on the basis of which the entire territory was declared a UNESCO site. Currently, this topic is not given sufficient attention and the surroundings of the tajchas are inappropriately built up and used for recreation. Unfortunately, the tajchas and ditches are clogged with sediments and polluted due to human causes and irresponsibility. One of the possible protections is to limit activities in the vicinity of the water management system, either completely or by excluding construction activities. Protection can be achieved from the perspective of planned management or by defining protective zones. The topic of setting protection zones and regulation around tajchs is the subject of this contribution.
Regulation of the water management system of the microregion of Banská Štiavnica and its surroundings, UNESCO
Keywords: vodohospodársky systém; UNESCO; pamiatková ochrana; regulácia; územný plán; tajchy; vodná nádrž jarok; water management system; UNESCO; monument protection; regulation; spatial plan; artificial lake; water reservoir; ditch