Diagnostická analýza hlasu - Sala, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Cílem práce bylo vytvořit přehledovou studii informačních zdrojů zabývajících se diagnostickou analýzou hlasu. Dalším krokem bylo naprogramování vybraných metod pro odhad hlasivkových pulzů. Posledním krokem bylo vyhodnocení vhodných kritérií pro určení vybraných patologických hlasů a vlivu stresu na průběh hlasivkových pulzů. Byly naprogramovány dva algoritmy pro výpočet hlasivkových pulzů. V závěru práce bylo navrženo několik kritérií pro určení stresového stavu na základě odhadu hlasivkových pulzů.

Goal of this work was create survey study of information resources deal with diagnostic analysis of speech signal. Two methods for estimation of glottal flow was programmed. Finally, attention was focused on determination of criterions for description of selected pathological diagnosis and influence of stress on the glottal flow. Outcome of this work is proposal two criterions for describe influence of stress on the glottal flow.
Diagnostical Analysis of Voice
Keywords: hlasivky; inverzní filtrace; hlasivkové pulzy; patologické hlasy; stres; glottis; inverse filtering; glottal source; pathological voices; stress