Návrh pásové brusky pro robotické broušení - Šimara, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Tato bakal´aˇrsk´a pr´ace se zab´yv´a n´avrhem stacion´arn´ p´asov´e brusky pro robotick´e brouˇsen´. Bruska je z duvodu univerz´alnosti konstruov´ana tak, aby byla naklopiteln´a ve v´ce os´ach. V teoretick´e ˇc´asti je popis´an princip p´asov´e brusky a problematika robotick´eho brouˇsen´. Kromˇe z´akladn´ch principu je nast´nˇen tak´e souˇcasn´y stav pozn´an´ v dan´e problematice. V ´uvodu praktick´e ˇc´asti je na z´akladˇe reˇserˇse a v´ybˇeru vhodn´ych variant, po ˇc´astech, nakonfigurov´an koncept brusky. N´asleduje konstrukˇcn´ n´avrh, doprov´azen v´ypoˇcty, nezbytn´ymi pro zajiˇstˇen´ spr´avn´e funkce zaˇr´zen´. V´ystupem pr´ace je 3D model mechanick´e konstruke brusky s ˇc´asteˇcnou v´ykresovou dokumentac´.

This bachelor thesis focuses on stationary robotic belt grinder. The grinder is designed to be tiltable in multiple axes, to guarantee its versatility. The theoretical part describes the belt grinder’s working principle and the fundamentals of robotic grinding. In addition, current trends in this branch are described. At the beginning of the practical part, the concept of the grinder is configured, part by part. This configuration is based on the theoretical research and the choice of the best option. The mechanical design follows, supported by calculations, indispensable to ensure the right functionality of the machine. This thesis’s outlet is a 3D model of the mechanical construction of the grinder with a partial drawing and technical documentation.
Design of a belt grinder for robotic grinding
Keywords: P´asov´a bruska; konstrukˇcn´ n´avrh; brusn´y p´as; robotick´e brouˇsen´; prumyslov´y robot; ˇrezn´e s´ly; souˇcinitel tˇren´; kontaktn´ kolo; naklopitelnost; nap´nan´ p´asu; centrov´an´ p´asu.; Belt grinder; mechanical design; abrasive belt; robotic grinding; industrial robot; grinding forces; coefficient of friction; contact wheel; tiltable; belt tensioning; belt tracking.