Vliv lokálních regulačních systémů na řízení elektrizační soustavy - Kostov, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Bakalářská práce pojednává o obecném rozdělení způsobu regulace elektrizační soustavy, obsahující základní principy regulace kmitočtu, regulaci napětí a regulaci jalového a činného výkonu. Obsahuje informace o systému HDO, elektrárnách podílejících se na regulaci a vlastních zařízeních pro regulaci a řízení jalového výkonu. Práce se dále zabývá novými možnostmi v oblasti regulace a jejich požadavky na distribuční síť. Součástí práce byla i část zabývající se obnovitelnými zdroji elektrické energie a jejich požadavky na distribuční sítě.

Bachelor’s Thesis deals general information about methods of regulation of elektrification systems, including basic principles of regulation of frequency, regulation of voltage and regulation of reactive and active power. Work includes information about aggregate remote control system, power plants that participate on regulation and self device for regulation and controlling of reactive power. Work engages on new options in section of regulation and his requirements for distribution sites. Part of work deals information about renewable natural energy sources and his requirements for distribution sites.
Utilization of local systems for power system regulation
Keywords: napětí; jmenovité sdružené napětí; proud; činný proud; jalový proud; jmenovitý výkon; distribuční síť; přenosová síť; činný výkon; jalový výkon; kmitočet; jmenovitý kmitočet; změna kmitočtu; primární regulace kmitočtu; sekundární regulace kmitočtu; indukčnost; regulace; regulační transformátor; regulátor kmitočtu generátor; synchronní generátor; asynchronní generátor; fotovoltaická elktrárna; kogenerační jednotka; HDO; kompenzátor; vedení; kondenzátor; větrná elektrárna; nízké napětí; vysoké napětí; velmi vysoké napětí; přenos; rozvod; rozvod elektrické energie; provoz elektrické soustavy; spojené elektrizační soustavy; volné toky výkonů; předávané výkony; síťová charakteristika; saldo; přenosové soustavy; invertor; fotovoltaický článek; elektrárna se spalovací turbínou; paroplynová elektrárna; kapacitní proud; induktivní proud; voltage; namely aggregate voltage; current; active current; reactive current; namely power; distribution site; supergrid; active power; reactive power; frequency; namely frequency; change of frequency; primary regulation of frequency; secundary regulation of frequency; inductance; regulation; regulation converter; controller of frequency; generator; synchronous generator; asynchronous generator; photovoltaic power plant; cogeneration unit; aggregate remote control system; compensating device; power line; capacitor; aerogenerator; low voltage; high voltage; very high voltage; transmision; power distribution; traffic of electrical system; united electrical system; free flow of power; forwarded power; characteristics of site; saldo; invertor; photovoltaic unit; power plant with firing turbine; vapour-gas power plant; capacity current; inductive current