Low-Code Robot Programming - Kundrata, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Cílem práce je vypracovat řídicí systém pro model robota v simulátoru pomocí alespoň dvou vizuálních jazyků, a tím umožnit jejich porovnání. Hodnocena bude složitost jejich použití pro nezkušeného uživatele, náročnost jejich naučení na úroveň vypracování programu pro řízení robota, a další kritéria, jako je možnost využití mimo simulátor či uživatelská přívětivost. Ve zprávě se porovnají řídicí systémy vytvořené použitými vizuálními jazyky, jako Webots-Blockly a Visual-ROS, s řídicím systémem v jazyce Python v simulátoru Webots, a dále také mezi sebou navzájem. Popsáno je rovněž propojení prostředí Eclipse 4diac s ROS 2 pro kompatibilitu se simulátorem. Výsledkem jsou implementace řídicích systémů ve vizuálních jazycích Webots-Blockly a Node-RED, v prostředí ROS 2 a jazyce Python, včetně funkčního bloku ROS 2 vydavatele v prostředí Eclipse 4diac.

The aim of the work is to develop control system for a robot model in at least two visual languages, for the purpose of comparing these visual languages. There will be comparison of the complexity of their use for an unexperienced user, the complexity to learn them to the level of developing a robot control system with them and comparison based on other criteria, such as their usage outside of used simulator or their user friendliness. The thesis will compare control systems created using the visual languages used, such as Webots-Blockly or Visual-ROS, with the control system in Python in the Webots simulator and inbetween each other. The connection of Eclipse 4diac with ROS 2 for simulator compatibility will also be described. As a result, control systems were created in visual languages Webots-Blockly and Node-RED, in ROS 2 and in Python. ROS 2 publisher function block in the Eclipse 4diac environment was also created.
Keywords: Robot; Vizuální jazyky; Vizuální programování; Simulátory robotiky; Webots; ROS 2; Node-RED; Eclipse 4diac; Webots-Blockly; Visual-ROS; Robot; Visual languages; Visual programming; Robotics simulators; Webots; ROS 2; Node-RED; Eclipse 4diac; Webots-Blockly; Visual-ROS.