Evakuace osob s omezenou schopností pohybu z velkých rezidenčních zařízení sociální péče - Marek, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Bakalářská práce řeší v úvodní části evakuaci osob komplexněji, především její začlenění v platných právních normách ČR, kategorizaci mimořádných událostí a možnosti dělení evakuace. Následně práce přechází do řešení problematiky evakuace osob se sníženou schopností pohybu a orientace, se zaměřením na ústavy sociální péče. Snahou je vymezení mimořádných událostí a faktorů ovlivňující evakuaci osob, a také stanovení vybavenosti únikových cest právě v rezidenčních zařízení sociální péče. V závěru této bakalářské práce je zpracován přehled současného stavu řešení evakuace osob v ústavech sociální péče, a to na základě provedeného monitoringu vybraných rezidenčních zařízení.

In the introductory part the Bachelor´s thesis solves an evacuation of people complex, especially its inclusion in valid legislation of Czech Republic. Secondly, the categorization of incidents and means of separation of evacuation. Then, this work gradates to an evacuation of persons with reduced mobility, with a focus on social care sphere. The aim is to define an incident and all factors affecting the evacuation of persons and the identification of facilities of escape routes in buildings with residential care. In the last part of my work are described recent state solutions of people evacuation in social care institutions, based on monitoring made of selected residental care providers.
Evacuation of Disabled Persons from Hight Buildings
Keywords: Evakuace; evakuace osob; evakuační plán; imobilita; mobilita; evakuace budov; rezidenční zařízení; senior; sociální péče; úniková cesta.; Evacuation; evacuation of people; evacuation plan; imobility; mobility; evacuation of the builiding; residential facilities; senior; social care; evacuation route.