Značení buněk magnetickými částicemi - Kukhta, Dziyana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato bakalářská práce popisuje pohyb buněk, označených magnetickými nanočásticemi, v magnetickém poli směrem k magnetu. Nejprve popisuje magnety dvou typů, a to permanentní magnet a elektromagnet. Dále se věnuje senzorům magnetického pole, magnetickým nanočásticím a jejich inkorporaci do buněk, optickým systémům pro detekci pohybu buněk a vlivu elektromagnetického pole na ně. Praktická část je věnovaná inkorporaci nanočástic do buněk, měření intenzity magnetického pole neodymového magnetu a elektromagnetu a způsobům regulace elektromagnetu. Dále je popsán vliv elektromagnetického pole na fibroblasty a závislost koncentrace nanočástic na schopnost reagovat na magnetické pole. Poslední část práce je věnovaná přípravě průtokové komory, analýze pohybu buněk v této komoře a následnému záchytu buněk v různě nastaveném magnetickém poli.

This bachelor thesis describes the movement of cells labelled with magnetic nanoparticles in the magnetic field in the direction of the magnet. First, it describes two types of magnets: permanent magnet and electromagnet. Then, it is dedicated to magnetic field sensors, magnetic nanoparticles and their incorporation in cells, optical systems for detecting cell movement and the effect of electromagnetic fields on cells. The practical part is dedicated to the incorporation of nanoparticles in cells, the measurement of the magnetic field intensity of a neodymium magnet and an electromagnet, and the methods of electromagnet control. It also describes the effect of electromagnetic fields on fibroblasts and the concentration of nanoparticles on the ability of the labelled cells to react to a magnetic field. The last part is dedicated to the production of a flow chamber, the analysis of the movement of cells in the chamber and the subsequent capture of cells in various magnetic fields.
Cell labeling with magnetic particles
Keywords: Magnetické nanočástice; permanentní magnet; elektromagnet; senzory založené na Halově jevu; AMR; GMR; TMR; vysokorychlostní kamery; průtoková komora; neodymový magnet; elektromagnet.; Magnetic nanoparticles; permanent magnets; electromagnets; sensors based on Hall effect; AMR; GMR; TMR; high-speed cameras; flow chamber; neodymium magnet; electromagnet.