Tendence vývoje dopravních letadel - Vaščák, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Cílem bakalářské práce je seznámení se s vývojem letadlové techniky, zhodnotit provozní charakteristiky vybraných typů dopravních letounů a vytvořit krátkodobý odhad vývoje dopravních letadel.

The aim of thesis is to acquaint with the development of aircraft technology, to evaluate the operating characteristics of selected types of transport aircraft and create a short-term estimate of the development of transport aircraft.
Transport Aircraft Development Tendencies
Keywords: Letadlo; letoun; vývoj; historie; dopravní letadlo; civilní letadlo; Airbus; Boeing; tendence vývoje; budoucnost letectví; letectví; nadzvuková doprava; proudová doprava; motory; křídla.; Aircraft; airplane; development; history; transport aircraft; civil aircraft; Airbus; Boeing; development tendencies; the future of aviation; aerospace; supersonic transport; jet transport; engines; wings.