Příprava a charakterizace organogelů na bázi agarózy a PHA - Hronová, Vendula (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato diplomová práce se zabývala přípravou organogelů na bázi polyhydroxyalkanoátů a agarózy a jejich modifikací přídavkem ligninu. Organogely byly charakterizovány pomocí reologie a byl v nich zjištěn obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivita za pomoci spektrofotometrických metod. Těmito metodami bylo také studováno, jaký měl přídavek ligninu vliv na výsledné vlastnosti organogelů. Dalším cílem bylo charakterizovat samotný ligninový roztok. Distribuce a velikost ligninových částic byla změřena pomocí metody dynamického rozptylu světla. Termické vlastnosti roztoku byly zjištěny s využitím diferenční skenovací kalorimetrie a termogravimetrie. Prvkové složení bylo zjištěno pomocí elementární analýzy a chemické složení pomocí infračervené spektroskopie. Hodnocením připravených organogelů bylo zjištěno, že přidaný lignin má pozitivní vliv nejen na celkový obsah polyfenolů, a tedy i antioxidační aktivitu, ale pozitivně působí také na reologické vlastnosti gelů. Díky přídavku ligninu byly v síti organogelů vytvořeny pevnější vazby a organogely tak byly mechanicky odolnější. Takto připravené organogely s obsahem ligninu by mohly své využití nalézt například v medicíně, díky svým antioxidačním účinkům.

This thesis dealt with the preparation of organogels based on polyhydroxyalkanoates and agarose and their modification by lignin addition. The organogels were characterized by rheology and their total polyphenol content and antioxidant activity were determined by spectrophotometric methods. The effect of lignin addition on the resulting properties was also studied using these methods. Another objective was to characterise the lignin solution itself. The distribution and size of the lignin particles were measured using the dynamic light scattering method. The thermal properties of the solution were determined using differential scanning calorimetry and thermogravimetry. Elemental composition was determined by elemental analysis and chemical composition by infrared spectroscopy. Evaluation of the prepared organogels revealed that the added lignin not only has a positive effect on the total polyphenol content and hence antioxidant activity, but also has a positive effect on the rheological properties of the gels. Due to the addition of lignin, stronger bonds were formed in the organogel network and the organogel was mechanically more resistant. Organogels containing lignin could find applications in medicine, for example, due to their antioxidant effects.
Preparation and characterization of organogels based on agarose and PHA
Keywords: Organogel; lignin; polyhydroxyalkanoáty; poly(3-hydroxybutyrát-co-4-hydroxybutyrát); antioxidační aktivita; termální vlastnosti; reologické vlastnosti; Organogel; lignin; polyhydroxyalkanoates; poly(3-hydroxybutyrate-co-4-hydroxybutyrate); antioxidant aktivity; thermal properties; rheological properties