Hodnocení výkonnosti podniku - Vénosová, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá finančním a obchodním zhodnocením situace podniku Precheza a.s. a to zejména s využitím metody benchmarking. Práce je rozdělena do čtyř hlavních částí, kde ta první je věnována zejména teoretickým východiskům a informacím, jejichž znalost je nutná pro zasvěcení do dané problematiky. Následuje charakteristika společnosti a situační analýzy. Stěžejní část práce je zaměřena právě na provedení benchmarkingu, tedy srovnání vybrané společnosti s jejími největšími konkurenty. V závěru práce jsou vyhodnoceny výsledky analýz a navrhnuty změny pro zlepšení konkurenceschopnosti i finanční a obchodní situace Prechezy.

This master thesis deals with the financial and commercial evaluation of the situation of the company Precheza namely using benchmarking. The work is divided into four main parts, where the first one is devoted to theoretical bases and information, whose knowledge is necessary for understanding the topic. The next chapter focuses on a description of the company and its situational analysis. The main part is devoted to benchmarking, which is the comparison of the chosen company with its major competitors. Final remarks of the thesis discuss the main findings and conclusions of the whole performance analysis as well as suggestions and plans for the improvement of the researched company.
Company Performance Measurement
Keywords: benchmarking; finanční analýza; finanční situace podniku; finanční poměrové ukazatele; likvidita; rentabilita; zadluženost; benchmarking; financial analysis; financial ratios; financial situation of the company; liquidity; profitability; indebtedness