Městský dům Hlinky ve Starém Brně - Tomický, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Ve své bakalářské práci dále rozvíjím architektonickou studii vypracovanou v pátém semestru v rámci předmětu AG034. Mou práci tehdy vedla Ing. arch. Marcela Uřídilová. Nyní jsem studii rozpracoval pod vedením doc. Ing. arch. Juraje Dulenčína, Ph.D., a Ing. Dušana Hradila na stupeň Dokumentace pro stavební povolení a následně na stupeň Dokumentace pro provádění stavby. Tématem práce je návrh polyfunkčního městského domu do proluky mezi dvěma stávajícími objekty na ulici Hlinky v Brně. Proluka široká 9,4 metrů se nachází v řadové zástavbě, u zastávky městské hromadné dopravy, naproti hlavnímu vstupu na brněnské Výstaviště. Dům má jedno podzemní a pět nadzemních podlaží, je založen na základové desce a ukončen plochou střechou. Má podélný stěnový konstrukční systém, zatížení je přenášeno železobetonovými monolitickými stěnami a stropy. Výškově tvoří plynulý přechod mezi oběma sousedními objekty. V suterénu se nachází technické zázemí celé stavby, v 1. NP potom hlavní a vedlejší vstup a vjezd pro automobily a příjezd ke kolébkovým zakladačům s osmi parkovacími místy. Ve 2. NP je umístěn ateliér a kancelář se společnou halou. Ve 3.-5. NP se nachází dva luxusní mezonetové byty. Společná mezi bytová příčka se nachází ve 4. NP. Po celé výšce domem prostupuje vnitřní jádro svislých komunikací – schodiště a výtahu. Hlavní hmota domu je zalícována mezi sousední stavby. Na jižní straně je poslední páté podlaží od ulice lehce odskočeno. Na severní straně z objektu vystupuje prostor parkování, částečně zahloubený do svahu Žlutého kopce. Protože je stavební parcela ze dvou stran sevřená sousedními domy, jediné volné fasády směřují na jih do ulice Hlinky, a na sever ke Žlutému kopci. Uliční fasáda je vodorovně členěna čtyřmi řadami balkónů a vysokými francouzskými okny. Uliční parter stavby, kde se nachází vstupy a vjezd, je zvýšený a obložený travertinem.

In my bachelor thesis I further develop the architectural design I worked out during the fifth semester, at the subject AG034. My work was led by Ing. arch. Marcela Uřídilová. Now, I have elaborated the study led by doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D., and Ing. Dušan Hradil, on the level of Documentation for building permit, and subsequently on the level of Documentation for Construction Execution. The theme of this work is the design of a multifunctional town house in a gap site between two existing buildings in Hlinky street in Brno. The 9.4-meter-wide gap is in a street with terraced houses, right next to the public transport stop, opposite the main entrance to the Brno Exhibition Center. The house has one basement and five above-ground floors, is based on a foundation slab and finished with a flat roof. It has a longitudinal wall construction system; the load is transmitted by reinforced concrete monolithic walls and ceilings. The house creates a height transition between both adjoining buildings. In the basement is located the technical facilities of the whole building, on the ground floor there is the main and secondary entrance, entrance for cars and the access to the parking stackers with eight parking places. On the 2nd floor is located a studio and office with a common hall. The 3rd, 4th and 5th floors contains two luxury maisonettes. The common partition between both apartments is located on the 4th floor. Across the entire height of the house pervades the inner core of vertical routes - staircase and elevator. The main mass of the house is aligned between adjoining buildings. On the south side, the last fifth floor is lightly indented from the street. On the north side, a mass of the space parking protrudes from the main mass of the building into the slope of Žlutý kopec. Because the building plot is enclosed by adjoining houses on two sides, the only free facades are oriented to the south and to the north.
Condominium Hlinky in the city centre of Brno
Keywords: Hlinky; Brno; městský dům; proluka; řadová zástavba; mezonetové byty; komerční prostor; železobeton; objekt; studie; podlaží; parkovací zakladače; Hlinky; Brno; condominium; gap site; terraced house; maisonette; non-residential commercial space; reinforced concrete; building; preliminary design; storey; parking stackers