Využití lineárního programování při optimalizaci dopravního problému - Macharová, Aneta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá procesy, které se dějí ve firmě při optimalizaci nákladů na dopravu. První část se věnuje teoretickému úvodu do metod lineárního programování a distribučních úloh včetně popisu ekonomických a matematických modelů. V této části také přiblížím doplněk Řešitel, který slouží k optimálním výpočtům. Praktická část využívá popsané metody s reálnými daty od firmy Agromex. Firma bude v této části představena, také bude uveden problém, který bude řešen. Představím mnou vytvořené modely, návrhy řešení a výsledky budu interpretovat pomocí výpočtu doplňku Řešitele.

This bachelor’s thesis focuses on methods and processes that take place in the company when optimizing transportation cost factor. The first part deals with the theoretical introduction into linear programming methods and distribution tasks including a description of economic and mathematical models. In this part I will also explain the add-on „The SOLVER" which is used for optimal calculations. The practical part uses the described methods with real data from the company "Agromex"; the company will be introduced in this part. The problem that will be solved will also be listed. I will present the models I have created, proposals for solutions and I will interpret the results using the calculation of the add-on „The SOLVER".
The Use of Linear Programming for Optimization of Transport Problem
Keywords: Operační výzkum; lineární programování; modelování; logistika; dopravní problém; optimalizace; Operational research; linear programming; modelling; logistics; traffic problem; optimization